– Er kostnadsreduksjonene varige?

Eivind Reiten roste bransjen for kostnadsreduksjoner under Oljeindustripolitisk seminar i Sandefjord tirsdag, men var usikker på om de er varige.

Bilde: Eivind Reiten under Oljeindustripolitisk seminar 2017 (Alle foto: Bjørn H Stuedal)

 

Reiten ledet riggutvalget som i 2012 blant annet påpekte at brønnkostnadene på norsk sokkel var 40 prosent høyere enn på britisk side.

– Da oljeprisen var 100 dollar fatet, var avkastningen på totalkapitalen fortsatt bare modrat. Det er tankevekkende at næringen ikke hadde bedre lønnsomhet med så høy oljepris, sa han.

Han roste bransjen for omfattende kostnadskutt,de siste årene, men var samtidig skeptisk til om reduksjonene vil være varige – eller om kostnadene igjen vil øke når oljeprisen går opp.

– Er de endringene vi har sett her, varige reduksjoner, spurte Reiten.

 

Statoils Eldar Sætre var enig med Reiten at kostnadene er en av selskapets største utfordringer. Han mente noe av forklaringen til de høye kostnadene i oppgangstider kommer av at bransjen tenker for likt, og at de belønnes for å løpe fort – ikke lønnsomt.

Sætre la i sitt foredrag vekt på betydningen av nye leteområder, og ønske om

en full konsekvensutredning av områdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja.

– Statoil har stor respekt for at dette er sensitive områder, men nettopp derfor mener vi at det må gjennomføres en konsekvensutredning av hele området, sa han.

Reiten minnet på sin side om at det ikke er mangel på olje som er bransjens viktigste utfordring, men mangel på lønnsomhet.

 

 

 

 

Andre artikler