– Raskere og sikrere fjerning med "Single lift"

Allseas' grunnlegger Edward Heerema ser et rimelig ­stort marked for fjerning av plattformer i Nordsjøen, etter den vellykkede Yme-operasjonen.

– Fjerning av hele installasjonen, for videre demontering på land, er både raskere og ikke minst sikrere, forteller Edward Heerema, grunnlegger av Allseas. (Foto: Allseas)

Allseas’ gigantiske spesialfartøye for plattformmontering og demontering, Pioneering Spiririt satt tungløftrekord da det fjernet overbygningen av Yme i august. Dette første oppdraget gikk etter planen, og det 13.500 tonn tunge Yme-dekket ble løftet på ett minutt og fraktet videre til Lutelandet for demontering. Selv inkludert forberedelser og kutting av plattformben, ble hele operasjonen gjennomført på dager – ikke måneder.

Første oppdrag for Allseas’ nye spesialfartøy Pineering Spirit i august gikk etter planen. Yme-plattformen ble løftet opp på minutter og fraktet videre til Lutelandet for demontering. Selv inkludert forberedelser og kutting av plattformben, tok hele operasjonen kun dager.

 

Raskere og sikrere
– Fjerning av hele installasjonen, for videre demontering på land, er både raskere og ikke minst sikrere, forteller Edward Heerema, grunnlegger av Allseas. Selskapet er i øyeblikket den eneste aktøren som kan tilby et alternativ til tradisjonell demontering offshore.

Under årets North Sea Decommissioning-konferanse vil Heerema presentere erfaringene med den vellykkede fjerningen av Yme. Han vil også vise resultatet av en test av skipet de gjorde i november. Her ble Pioneering Spirits unike system for bevegelsesdemping – motion compensation system – satt på prøve.

– Testene viste at skipet klarer seg godt også under røffe forhold – og klarer signifikant bølgehøyde på tre meter. Det gjør at operasjonsvinduet for denne type fjerninger utvides, forteller han.

Stor ryddejobb
Fjerningen av Yme var på mange måter starten på den store ryddejobben som skal skje på norsk sokkel de neste årene. I følge en rapport fra den britiske bransjeorganisasjonen Oil & Gas UK, skal nær 200.000 tonn utrangerte plattformer fjernes innen 2025. I samme periode skal 362 brønner plugges, 1745 tonn subseautstyr og nær 300 kilometer rørledning fjernes.

Decomissioning-konferansene har tradisjonelt vært fullbooket lang tid i forveien. I fjor ble konferansen flyttet til Oslo, for å gi plass for flere deltagere, og kunne notere 260 deltagere fra inn- og utland.

Åpningsforedraget under konferansen holdes av underdirektør i Olje- og energidepartementet, Mette Karine Gravdahl Agerup.

Konferansen arrangeres i Oslo 13. til 15. februar.

Andre artikler